ΣΩΤΗΡΙΟΣ Φ. ΔΡΟΚΑΛΟΣ

Διεθνολόγος - Συγγραφέας

ΜΕΛΕΤΕΣ

Σε αυτήν τη ενότητα μπορείτε να ενημερωθείτε για ιστορικές και διεθνολογικές μου μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε ειδικευμένα έντυπα, και να τις αγοράσετε σε ηλεκτρονική μορφή.

book cover

ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ 1812. Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 245, Ιούνιος 2017, σελ. 78-91

Ο πόλεμος της Ιβηρικής χερσονήσου, γνωστός και ως πόλεμος της Ισπανικής Ανεξαρτησίας, σηματοδότησε την πρώτη αναχαίτιση της γαλλικής επέκτασης και μια πιο ενεργητική στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη ναπολεόντεια Ευρώπη, ενώ έφερε τον δούκα Ουέλινγκτον στο ιστορικό προσκήνιο. Η σύγκρουση αυτή θεωρείται σημαντική τόσο από στρατιωτικής όσο και από πολιτικής άποψης, καθώς αφενός για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως μέθοδοι ανταρτοπολέμου και αφετέρου η πορεία της σύγκρουσης καθορίστηκε εν πολλοίς από τη συμμετοχή των λαϊκών μαζών. Κομβική για την εξέλιξη του πολέμου της Ισπανικής Ανεξαρτησίας υπήρξε η μάχη της Σαλαμάνκα, που έλαβε χώρα στις 22 Ιουλίου του 1812.

book cover

ΠΕΡΕΣΤΡΟΪΚΑ. Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (1985-1989)

Ιστορικά Θέματα, τ. 172, Μάρτιος 2017, σελ. 20-37

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ένωση είχε εισέλθει σε γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση. Η «περεστρόικα» (αναδόμηση) αποτέλεσε την απόπειρα της σοβιετικής ηγεσίας να μεταρρυθμίσει της οικονομικές και πολιτικές δομές της χώρας ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, χωρίς να απεμποληθούν οι θεμελιώδεις μαρξιστικές και σοσιαλιστικές αρχές. Η αποτυχία του εγχειρήματος και η συνεπακόλουθη κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος θεωρείται ότι απέδειξαν οριστικά και αμετάκλητα πως ένα παρόμοιο σύστημα δεν αποβαίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

book cover

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΝΑΔΑΣ (1481-1492). ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΠΑΝΑΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 238, Νοέμβριος 2016, σελ. 80-91

«Το 1492 αποτέλεσε συνεπώς το σημαδιακό έτος κατά το οποίο τα τελευταία υπολείμματα της προσπάθειας του Ισλάμ να κυριαρχήσει επί της Ευρώπης αφανίστηκαν, ενώ παράλληλα ανέτειλε η ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία επί ολόκληρου του κόσμου».

book cover

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΙΛΠΙΝ

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 237, Οκτώβριος 2016, σελ. 44-55

Η εν λόγω θεωρία αποτελεί μια αναβαθμισμένη και κεντρική ιδέα της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, η οποία ερμηνεύει το φαινόμενο της περιοδικής έκρηξης γενικευμένων πολέμων που εμπλέκουν τις ισχυρότερες δυνάμεις ενός διεθνούς συστήματος και οδηγούν στον μετασχηματισμό του. Στο τελευταίο μέρος του κειμένου αναφέρω συνοπτικά την προσωπική μου άποψη για τη σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση και τη δυναμική της, μέσα από το πρίσμα της θεωρίας: ποια δομική εξέλιξη του διεθνούς συστήματος θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πολέμου στην εποχή μας και ποια να το αποτρέψει;

book cover

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ (1807-1812)

Ιστορικά Θέματα, τ. 167, Οκτώβριος 2016, σελ. 68-85

Η εκστρατεία στη Ρωσία το 1812 αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυριαρχία του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Ευρώπη. Ο Γάλλος ηγέτης κατέληξε στην απόφαση να εισβάλει στην αχανή ευρασιατική αυτοκρατορία έπειτα από μια αλληλουχία γεγονότων που έφερε τις δύο μεγάλες δυνάμεις από τον πόλεμο στη συμμαχία και ξανά στον πόλεμο – μια αλληλουχία γεγονότων που συνιστά ένα εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα διεθνούς διπλωματίας και πολιτικής.

book cover

ΤΙΚΟΝΤΕΡΟΓΚΑ-ΚΑΡΙΓΙΟΝ. Η ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ (1758)

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 234, Ιούλιος 2016, σελ. 64-75

Η μάχη της Τικοντερόγκα, όπως αυτή αποκαλείται συνήθως στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία, ή μάχη του Καριγιόν, όπως συχνότερα ονομάζεται στη γαλλόφωνη, αποτελεί μία από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του γαλλικού στρατού. Τέσσερις δεκαετίες πριν ο τελευταίος εισέλθει στην πιο ένδοξη περίοδο της ιστορίας του υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ναπολέοντα, ένα σχετικά μικρό γαλλικό στρατιωτικό σώμα κατάφερε να θριαμβεύσει επί ενός πολλαπλάσιου βρετανικού στρατεύματος, σε μια μάχη που καθιερώθηκε ως σύμβολο πολεμικής αρετής και τακτικής οξυδέρκειας στη γαλλική στρατιωτική ιστορία.

book cover

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (1291)

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 230, Μάρτιος 2016, σελ. 34-45

Η άνοδος του σουλτανάτου των Μαμελούκων και η επίθεσή του εναντίον των εναπομεινάντων λατινικών κρατών της Ανατολής, που έληξε με την οριστική εξαφάνισή τους μετά την πτώση της Άκρας το 1291. Η παρουσίαση των γεγονότων που οδήγησαν στην επίθεση εναντίον της τελευταίας μεγάλης πόλης των σταυροφόρων, και η λεπτομερής αφήγηση της τελικής πολιορκίας. Ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεσαιωνικής στρατιωτικής ιστορίας και των ιπποτικών αξιών.

book cover

ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 1967-1979. ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΠΙΛΥΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ιστορικά Θέματα, τ. 159, Φεβρουάριος 2016, σελ. 84-97

Σε αυτήν τη μελέτη παρουσιάζεται και αναλύεται η αραβο-ισραηλινή διένεξη, συγκεκριμένα όσον αφορά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών 1967 και 1979, δηλαδή από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών μέχρι τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Ο σχηματισμός αυτού που θα ήταν η μεσανατολική διεθνής τάξη για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

book cover

ΣΕΚΙΓΚΑΧΑΡΑ 1600. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΑΜΟΥΡΑΪ

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 226, Νοέμβριος 2015, σελ. 56-67

Η αφήγηση της τελευταίας φάσης της Sengoku Jidai, της «εποχής των συνεχών πολέμων» της ιαπωνικής ιστορίας, που ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη μάχη της Σεκιγκαχάρα και την τελική ενοποίηση της χώρας κάτω από μια ενιαία και μοναδική εξουσία. Η συγκρότηση των δύο μεγάλων αντίπαλων πολιτικοστρατιωτικών παρατάξεων, οι στρατηγικές τους, και τελικά η λεπτομερής παρουσίαση της ίδιας της μάχης.

book cover

ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (90-87 ΠΚΕ). Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 224, Σεπτέμβριος 2015, σελ. 44-53

Η εξέγερση αρκετών ιταλικών φυλών που ολοκληρώθηκε με τη στρατιωτική νίκη της Ρώμης αλλά και την αποδοχή της να παραχωρήσει τη ρωμαϊκή υπηκοότητα σε όλους τους κατοίκους της Ιταλίας. Στο κείμενο παρουσιάζεται ο πόλεμος από στρατηγικής και επιχειρησιακής άποψης, όπως επίσης η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Αιώνια Πόλη, ανάμεσα στη μεταρρυθμιστική ρωμαϊκή παράταξη και τους ενάντιους στο άνοιγμα του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος προς ευρύτερους πληθυσμούς.

book cover

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ιστορικά Θέματα, τ. 153, Αύγουστος 2015, σελ. 54-67

Μία μελέτη που παρουσιάζει τις βασικές αρχές της ρεαλιστικής σχολής των διεθνών σχέσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στις θεμελιώδεις θεωρίες τριών μεταξύ των σημαντικότερων ρεαλιστικών θεωρητικών, όπως οι Χανς Μοργκεντάου, Κένεθ Γουόλτζ και Τζον Μερσχάιμερ. Οι θέσεις του ρεαλισμού σχετικά με τη φύση των διεθνών σχέσεων, των αιτιών του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, και οι κριτικές του έναντι άλλων σχολών διεθνολογικής σκέψης.

book cover

ΑΝΤΙΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β'

Ιστορικα Θέματα, τ. 147, Φεβρουάριος 2015, σελ. 100-113

Μία μελέτη σχετικά με τις αντίθετες κατευθύνσεις εξωτερικής πολιτικής και τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις που συγκλόνισαν την αθηναϊκή δημοκρατία, μπροστά στην άνοδο της μακεδονικής ισχύος στο δεύτερο ήμισυ του τετάρτου αιώνα ΠΚΕ, και τη συνεπακόλουθη απειλή για την ηγεμονία της Αθήνας. Η πολιτική εξέλιξη που οδήγησε στην επικράτηση των αντιμακεδόνων και στον πόλεμο εναντίον του Φιλίππου. Η αντιπαράθεση για την κυριαρχία στον ελληνικό κόσμο και την ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στους δύο χαρισματικούς ηγέτες, τον Δημοσθένη ως υπερασπιστή της αθηναϊκής ηγεμονίας και τον Φίλιππο Β' ως θεμελιωτή μιας νέας μεγάλης δύναμης.

book cover

Η ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 216 , Ιανουάριος 2015, σελ. 48-61

Μια συνθετική παρουσίαση των βασικών δογμάτων που ακολούθησε η αμερικανική εξωτερική πολιτική. Από τον απομονωτισμό του δόγματος Μονρόε τον 19ο αιώνα, στον φιλελεύθερο και ειρηνιστικό ιδεαλισμό του Γούντροου Ουΐλσον, στο οριστικό ξεπέρασμα του απομονωτισμού κατά τη διακυβέρνηση Ρούζβελτ και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια η στρατηγική της ανάσχεση κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και τέλος η εξάπλωση της δημοκρατίας και ο οικουμενισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως στρατηγική παγκόσμιας κυριαρχίας.

book cover

ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΕΝΓΚΕΛΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Ιστορικά Θέματα, τ. 144, Νοέμβριος 2014, σελ. 72-83

Για τον Μαρξ και τον Ένγκελς ο σύγχρονος αστικός πολιτισμός της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ ήταν ανώτερος από τους υπόλοιπους και η επικράτησή του, ακόμα και βίαιη, αποτελούσε θετική ιστορική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο μαρξιστικός ανθρωπισμός ήθελε να αντανακλά όχι συναισθηματική φόρτιση αλλά ορθολογική κατανόηση της πραγματικότητας, και να αναφέρεται όχι σε πεπερασμένα πρόσωπα ή έθνη, αλλά στη συλλογική διαχρονία της ανθρωπότητας. Συνεπώς, σύμφωνα με τους θεμελιωτές του επαναστατικού μαρξισμού, ο ιμπεριαλισμός και η αποικιοκρατία των μεγάλων δυτικών δυνάμεων υπήρξε από ιστορικής άποψης προοδευτικό φαινόμενο.

book cover

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ (1945-1950)

Στρατιωτική Ιστορία, τ. 212, Σεπτέμβριος 2014, σελ. 52-63

Σε αυτό το κείμενο παρουσιάζεται η περίοδος που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της Κορέας από την ιαπωνική κυριαρχία το 1945 και ολοκληρώθηκε με την εμφύλια σύγκρουση που ξέσπασε το 1950, η οποία προκάλεσε τη διχοτόμηση της χώρας. Παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές και οι ενέργειές τους, η πολιτική και κοινωνικοοικονομική εξέλιξη της χώρας, ο ρόλος των υπερδυνάμεων στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, και η αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στον πόλεμο, προκαλώντας επίσης την άμεση επέμβαση των δύο αντιτιθέμενων παγκόσμιων ηγεμονικών μπλοκ.